Selamat Datang Ke Blog Pencinta Lelaki. Buatlah Macam Rumah Sendiri, Ya!!!! =)

Khusus untuk sesiapa sahaja yang menyukai, dan menyintai lelaki. Penulis blog ini amat menyukai lelaki yang baik hati, berfikiran terbuka dan merendah diri.

Gambar-gambar yang berada di dalam blog ini adalah lelaki-lelaki yang penulis blog ini minati. Sekiranya gambar anda terselit dalam blog ini, dan anda mahu saya buang gambar anda dari blog ini, sila nyatakan tajuk dan tarikh yang berkenaan.

Sebarang cadangan dan pendapat sila hubungi tentangakukaudandia@yahoo.com

Followers

Haiya 'Alassolah ...

Sekiranya anda seorang gay, sila nyatakan posisi anda?

Sunday, October 04, 2009

Bersama Pakar Urologi Prof Madya Dr Zulkifli Md Zainuddin, Ketua Unit Urologi, Pusat Perubatan UKM, Cheras.

Soalan:

SAYA lelaki berusia 25 tahun dan mengalami masalah terlalu kerap kencing. Ada kalanya, dalam tempoh 10 minit, lebih lima kali saya berulang alik ke bilik air. Saya juga merasakan seperti mengalami kencing tidak lawas kerana rasa mahu kencing ada, tapi kadang kala hanya beberapa titik saja yang keluar.

Saya sudah mendapatkan rawatan UTI dan selepas diberi antibiotik selama selama seminggu, doktor mengesahkan air kencing saya bersih dari sebarang jangkitan.

Namun, masalah kencing tidak lawas dan kerap kencing masih membelenggu saya. Saya memohon bantuan doktor untuk menyelesaikan masalah ini.

Pemuda

JIKA anda mengalami masalah jangkitan kuman dalam pundi kencing, perbuatan kerap ke tandas adalah salah satu simptom jangkitan kuman pada saluran kencing.

Tanda-tanda lain ialah kencing pedih, panas, sakit pada ari-ari dan kadang kala demam. Bagaimanapun, jika saudara sudah mengambil antibiotik dan jangkitan kuman sudah dirawat tetapi masih kerap kencing, anda mungkin mengalami masalah yang dikenali sebagai pundi kencing terlalu aktif atau overactive bladder.

Masalah ini boleh bersifat sementara selepas jangkitan kuman dan boleh berlanjutan. Masalah ini kerap melanda golongan muda terutama wanita. Ia juga boleh melanda warga emas yang mempunyai masalah pembesaran kelenjar prostat.

Antara simptom pundi kencing aktif ialah:


 • Kerap kencing (lebih lapan kali sehari)


 • Tidak dapat menahan kencing  • Sakit pada bahagian bahagian ari-ari apabila menahan kencing


 • Mengalami kebocoran air kencing apabila menahan kencing

  Masalah ini timbul akibat pundi kencing yang tidak berupaya menakung air kencing pada kapasiti normal. Untuk pengetahuan saudara, pundi kencing boleh menakung sebanyak 300 hingga 350 mililiter (ml) air kencing sebelum seseorang terasa mahu membuang air kecil.

  Bagi masalah pundi kencing aktif, pundi kencing hanya mampu menakung 100 ml air kencing atau kurang daripada jumlah itu. Sebelum diagnosis overactive bladder dilakukan, seseorang pesakit perlu menjalani ujian air kencing untuk memastikan tiada masalah jangkitan kuman pada pundi kencing yang boleh mempunyai simptom sama.

  Pesakit juga perlu mengisi bladder diary iaitu mencatatkan jumlah air yang diminum, waktu air diminum, masa untuk pergi kencing dan jumlah air kencing yang keluar. Dalam diari ini, pesakit juga perlu beritahu apakah berlaku masalah kebocoran kencing apabila kencing ditahan.

  Lazimnya, bladder diary ini perlu dibuat dalam masa tiga hari. Ada pelbagai ubatan yang boleh digunakan untuk merawat pundi kencing aktif. Rawatan ubatan yang paling kerap digunakan di Malaysia adalah penggunaan ubat yang dikenali sebagai Tolteradine atau Detrusitol.

  Selain dari itu pesakit juga dinasihat mengamalkan senaman kegel untuk menguatkan otot pelvic. Minuman yang mengandungi kafein seperti kopi perlu dielak. Pesakit juga akan diajar teknik menahan dan menjarakkan masa ke tandas.

  Saya ingin menasihatkan saudara berjumpa pakar urologi untuk menyelesaikan masalah ini. Ini kerana, anda menyebut pernah mendapat jangkitan pundi kencing. Untuk makluman saudara, jangkitan pundi kencing jarang dialami lelaki muda seperti anda.

  Sehubungan itu, pemeriksaan lanjut perlu dibuat untuk mengetahui punca sebenar kenapa anda mengalami masalah jangkitan kuman pada pundi kencing.

 •  

  No comments:

  Related Posts with Thumbnails